Itsensä kehittämisosaaminen

 

Itsensä kehittämisosaaminen, 5 op

 

Opinto-ohjaajaopiskelija tunnistaa oman ohjausosaamisensa suhteessa opinto-ohjauksen kenttään. Hän osaa määritellä oman ohjaajuutensa vahvuudet ja tiedostaa kehittämisen kohteet. Hän osaa laatia opinto-ohjaajakoulutuksen tavoitteiden ja sisältöjen mukaisen yksilöllisen oppimispolun. Opinto-ohjaajaopiskelija tiedostaa ammattieettiset periaatteet ja toimii niiden mukaisesti ohjaustyössään

Itsetuntemus ja opinto-ohjaajaidentiteetin tunnistaminen
Henkilökohtainen osaamiskartoitus paikansi hyvin omaa osaamista opinto-ohjauksessa. Omat kehitystarpeet tuli hyvin määritellyksi, myös osaaminen piirtyi hyvin mieleen. Ohjausosaamista on eritysiopetuksen näkökulmasta paljon. Valmistuin erityisopettajaksi vuonna 2012, tämän jälkeen erityisopetus on ollut oelnnainen osa työnkuvaani. Työtehtäviin on kuulunut myös paljon opiskelijoiden opiskelujen poluttamista.

Kehittämistarpeet ovat koulutuksen markkinointi, muiden oppilaitosmuodotojen ohjaustyö ja osaamisen tunnistaminen. HOPS osaaminen on kohdallani opiskelun ja opettamisen perusrutiinia.

Työelämä muuttuu ja näihin tarpeisiin vastataan ammatillisissa oppilaitoksissa. Oppilaitosten pitää luottaa ennakointiin, myös opettajien tulee kehittää osaamistaan vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Itselläni tämä opinto-ohjaajakoulutus on ennakointia tuleviin haasteisiin. Opinto-ohjauskoulutus on jatkumoa omalle ammatilliselle opetus- ja ohjausosaamiselle. Tämä ammatillinen opetus- ja ohjausosaaminen on täydentynyt reilun kymmenen vuoden aikana, sisältäen seuraavia vaiheita

  • pedagoginen pätevyys
  • opetus- ja ohjauskokemuksia
    • kolmen eri koulutuskuntayhtymän työntekijänä
    • ammatinopettaja
    • aineenopettaja
  • ammatillinen erityisopettajakoulutus
    • harjoittelua kahdessa eri organisaatiossa erityisopettajana
    • erityisopettajana toimiminen
    • lukuisat kehityshankkeet

 

Elinikäisen oppimisen avaintaitoja

Elinikäisen oppimisen avaintaidot sisältyvät opettamisen ja ohjaamistyön ammattitaitovaatimuksiin.

Vuorovaikutus ja yhteistyö

Ohjaustyössä pitää toimia tilanteen vaatimalla tavalla erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, ilmaista erilaisia näkökantoja selkeästi, rakentavasti ja luottamusta herättäen. Näitä vuorovaikutustilanteita tulee eteen jatkuvasti, tämä osaaminen on erittäin hyvin hallussa ja käytössä.

Ammattietiikka

Ohjaustyötä tehdään ammatin arvoperustan mukaisesti. Olen sitoutunut työhöni ja toimin vastuullisesti tehtyjä sopimuksia noudattaen.

Terveys, turvallisuus ja toimintakyky

Työelämässä pitää pitää huolta omasta jaksamisesta. Työntekijän pitää toimia turvallisesti ja vastuullisesti työ- ja vapaa-aikana sekä liikenteessä ja ylläpitää terveellisiä elintapoja sekä toiminta- ja työkykyään.

Viestintä ja mediaosaaminen, tietotekniikka ja teknologia

Ohjaustyössä pitää viestiä monimuotoisesti ja vuorovaikutteisesti tilanteeseen sopivilla tavoilla. Työssä pitää havainnoida, tulkita sekä arvioida kriittisesti erilaisia mediatuotteita, käyttää mediaa ja viestintäteknologiaa sekä tuottaa media-aineistoja. Tieto- ja viestintätekniikan opettajana digiloikat on loikittu eli tämä osaaminen on vähintään kohtuullisella tasolla. Tietotekniikkaa käytän työssäni monipuolisesti.

Aktiivinen kansalainen ja eri kulttuurit

Aktiivinen ohjausalan osaaja käyttää hyödykseen tietoa yhteiskunnan perusrakenteista ja toimintavoista, hän osallistuu rakentavalla tavalla yhteisön toimintaan ja päätöksentekoon. Minä toimin oikeuksieni ja velvollisuuksieni mukaisesti sekä työssä että arkielämässä. Yritän aktiivisella toiminnalla vaikuttamaan epäkohtien poistumisiin. Noudatan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakeja. Toimin asiallisesti ja työelämän vaatimusten mukaisesti eri kulttuuritaustan omaavien ihmisten kanssa kotimaassa ja kansainvälisissä toiminnoissa. Olen ollut mukana maahanmuuttajien valmentavassa koulutuksessa useita vuosia. Toiminen eri kulttuurien edustajien kanssa on ollut antoisaa, pidän itseäni aktiivisena ja työkykyisenä kansalaisena

 

Yhteystiedot